VT 201

Als abonnee van vakblad De Voetbaltrainer kunt u deze uitgave als ePaper lezen. Neem een abonnement of vermeldt bij de registratie voor een account op deze website uw abonneenummer (te vinden op de wikkel van het blad). De JeugdVoetbaltrainer is gratis maar hiervoor dient u zich wel eerst te registeren.
 • SC Cambuur: van wispelturig elftal naar volwassen eredivisieploeg

  Van gevierde succescoach naar persona non grata in 24 uur. Onder Dwight Lodeweges beleefde Cambuur het beste seizoen uit de clubhistorie. Met verzorgd positiespel en aanvallend voetbal vergaarde de club veel punten en kreeg Nederland sympathie voor de promovendus. De goede prestaties van Cambuur bleven vanzelfsprekend niet onopgemerkt. Lodeweges werd genomineerd voor de Rinus Michels Award en trok de interesse van SC Heerenveen. Zijn overstap naar de rivaal werd echter door de supporters van Cambuur niet geaccepteerd. Lodeweges vertrok voortijdig uit Leeuwarden. De trainer blikt terug op een bewogen jaar.

 • De oefenstof van Francky Dury (Zulte Waregem)

  Zulte Waregem doet het al een aantal seizoenen uitstekend in de Belgische competitie en heeft dat in grote mate te danken aan Francky Dury. De 56-jarige West-Vlaming werd inmiddels gebombardeerd tot Technisch Directeur van de club en heeft met Eddy Van den Berge en Ronny Verriest twee assistent-trainers die hem bijstaan op het  trainingsveld. De Voetbaltrainer zat met het trio rond de tafel om de voor deze ploeg
  kenmerkende oefenstof te bespreken.

 • Effectief leiderschap bij Blauw Wit ’34

  De een staat na een lange profcarrière aan het begin van zijn trainersloopbaan. De ander heeft een rugzak vol ervaring als hoofdtrainer in het amateurvoetbal. Dennis van der Ree en Kees Jansen zijn het complementaire trainersduo van tweedeklasser  Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden. De Voetbaltrainer vergeleek de verschillende praktijkervaringen en ideeën over teamontwikkeling aan de hand van ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Dat leverde verrassende inzichten op: ‘Een trainer moet juist durven afstappen van zijn speelwijze.’

 • Masterclass centrale verdediger door Joost Broerse (PEC Zwolle)

  Elk nummer van De Voetbaltrainer staat vol met (goedbedoelde)  coachopmerkingen. Termen als doordekken, spelers aan elkaar overgeven en knijpen worden vaak gebruikt. Maar is het wel zo terecht dat die coachopmerkingen gemaakt worden? In sommige situaties is het bijvoorbeeld misschien beter om juist niet door te dekken. De Voetbaltrainer spreekt daarom nu eens met iemand die voetbalsituaties vanuit de praktijk meemaakt. Joost Broerse, centrale verdediger bij PEC Zwolle, geeft ons een inkijkje in de wereld van een verdediger.

 • Gefaseerd opleiden (AZ-jeugd)

  Wesley Visser volgde het CIOS in Goes, kwam via stages bij RBC Roosendaal en de KNVB District Zuid I terecht bij KAA Gent in België, waar hij de E-pupillen trainde. Hij stapte over naar Club Brugge, waar hij aan het roer stond van de Onder 15, Onder 13 en Onder 12. Bij AZ Alkmaar heeft de coach nu alweer drie seizoenen de Onder 14 onder zijn hoede en assisteert hij bij de Onder 17, Onder 19 en de beloften. Bovendien maakt hij wedstrijdanalyses voor het eerste elftal.

 • Real Madrid onder 19: Ontwikkelen van persoonlijkheden

  Grote sterren combineren met eigen jeugd. Een tijd lang was dit een garantie voor de successen van Real Madrid. Onder clubpresident Florentino Pérez behaalde de club in 2001 en 2003 de landstitel, met als hoogtepunt de winst in de Champions League in 2002. Sinds die periode breken er steeds minder spelers door in het eerste elftal van de Koninklijke. Daarentegen worden er grote sommen geld betaald voor buitenlandse toptalenten en reeds gearriveerde sterren.

 • Tom Postmes over de rol van het individu in een groep: Is there an I in TEAM?

  In een team hebben spelers een gedeelde identiteit. Ze dragen allemaal hetzelfde shirt en spelen voor dezelfde club. Dat schept een band. Maar ook al draagt elke speler hetzelfde shirt en wil hij het hetzelfde bereiken bij een club (winnen!), toch zijn er onderlinge verschillen. Verschillen in cultuur, karakter en voetbaltechnische mogelijkheden. De Voetbaltrainer spreekt met Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie, over de balans tussen het omgaan met het individu en het team.

 • Sascha Eickel, Eintracht Braunschweig onder 19

  Voor het eerst sinds 28 jaar speelt Eintracht Braunschweig weer in de Bundesliga. In 1967 veroverde de club nog de landstitel, maar in de periode daarna speelde de club zelfs enkele seizoenen in de Derde Klasse. Nu Eintracht weer in de Bundesliga speelt, wil het de jeugdopleiding professionaliseren. Sascha Eickel, voormalig jeugdtrainer bij Borussia Dortmund, heeft als taak gekregen die professionalisering te bewerkstelligen. Hij vertelt over de wijze waarop de club de doorstroom van jeugdspelers wil bevorderen.

 • Zaalvoetbal als extra middel om te spelen

  Alleen al bij het horen van het woord ‘zaalvoetbal’ gaan bij menig veldtrainer de haren recht overeind staan. In Nederland heerst de gedachte dat zaalvoetbal voor blessures zorgt. Maar is dat wel zo? Is zaalvoetbal ook niet juist een instrument om extra te voetballen en om te werken aan technische vaardigheden? Enkele BVO’s zijn inmiddels al met de KNVB rond de tafel gaan zitten. Ook De Voetbaltrainer gaat op onderzoek en praat met Marius Privee, medewerker zaalvoetbalontwikkeling, KNVB-coach en docent veld- en zaalvoetbal.

 • Cursus Trainer Coach I Jeugd

  Tegenwoordig wordt op het opleidingsniveau van UEFA-A onderscheid gemaakt in TC I voor jeugdtrainers en TC I voor seniorentrainers. De Voetbaltrainer ging in gesprek met Remy Reijnierse, leercoach van de huidige leergang TC I Jeugd, met prominente cursistennamen als Boudewijn Zenden, André Ooijer en Ruud van Nistelrooij.

 • Negen principes bij aanvallen via de flank

  Voor de teamfunctie ‘aanvallen via de flank’ heeft Henk Mariman een negental principes vastgelegd. Zij dienen als basis voor het tweede, nieuwe praktijkboek dat we onder de aandacht brengen in De Voetbaltrainer. ’We hebben een duidelijk idee hoe we de verschillende situaties bij het aanvallen willen invullen: we willen dreigend zijn en op elk moment gevaar afdwingen. Daarbij hebben we een goede verhouding tussen structuur en creativiteit.’

 • Voorbereiden op het WK 2014: Toernooi van klimaat- en tijdverschillen

  Het WK 2014 zal plaatsvinden in een land dat 227 keer groter is dan Nederland. Brazilië kent acht verschillende klimaten, vele hoogteverschillen en strekt zich uit over vier tijdszones. Bovendien verschillen de speelomstandigheden per stad en per tijdstip enorm. Nooit eerder kregen teams op een WK te maken met de extreme klimaat- en tijdsverschillen en dergelijk lange reisafstanden. Het bioritme van spelers zal daardoor ernstig worden ontregeld. Teams die die problemen niet tijdig onderkennen, raken voortijdig uitgeput. Wat kunnen coaches doen om maximaal te scoren onder dergelijke omstandigheden?

 • Het 1.2.3 Puntensysteem van Wilgo Doekhi: Meer beloning voor aanvallend voetbal

  Al in 2009 constateerden onderzoekers aan de Universiteit van Münster dat de invoering van het zgn. ‘drie-puntensysteem’, in gebruik sinds medio jaren negentig, geen positieve invloed heeft gehad op het beoogde aanvallende voetbal. Het aantal gelijke spelen werd zelfs groter, evenals het aantal doelpuntloze remises. Wat helpt dan wél om voetbal aanvallender en aantrekkelijker te maken? Wilgo Doekhi bedacht het 1.2.3 Puntensysteem. Na het lezen van dit artikel kunt u meediscussiëren via een poll op de site van De Voetbaltrainer en via LinkedIn.