VT 204

Als Abonnent der Fußball-Magazin können Sie diese Ausgabe als ePaper lesen. Nehmen Sie ein Abonnement oder geben Sie bei der Registrierung für ein Konto auf dieser Website, Ihre Telefonnummer (kann auf dem Deckblatt der Zeitschrift finden). Jugend-Fußball ist kostenlos, aber Sie müssen diese zuerst tun Rekord.
 • Henk Fraser, op zoek naar dwingender ADO Den Haag

  Het kon niet slechter. ADO Den Haag stond laatste en het team speelde zonder veel vertrouwen. Henk Fraser werd gepromoveerd van assistent- tot hoofdtrainer. Toeval of niet, de ploeg uit de Hofstad bleef negen duels ongeslagen voordat het van kampioen Ajax verloor. Fraser verhief compact voetbal tot kunst. Dit seizoen krijgt de teamfunctie aanvallen meer aandacht. De Voetbaltrainer zat in Den Haag anderhalf uur gekluisterd aan het whiteboard van Fraser om een vinger te kunnen leggen achter de planmatige
  aanpak van deze trainer.

 • Oefenstof van Louis van Gaal

  In de vorige editie van dit vakblad, de WK-Sonder, brachten we al de belangrijkste oefenstof van Louis van Gaal in aanloop naar en tijdens het WK in Brazilië. Vanwege traditioneel ruimtegebrek konden we niet volledig zijn. In dit artikel laten we de resterende door ons vastgelegde trainingsvormen zien.

 • Warming-up van Oranje (WK)

  In aanloop naar en tijdens het WK in Brazilië leidde René Wormhoudt aan het begin van elke training de warming-up. Daarbij viel het op dat er steeds voor andere ‘werkvormen’ gekozen werd, teneinde de spelers niet in een sleur te laten belanden. De Voetbaltrainer zet een aantal trainingsvormen op een rijtje.

 • Training van WK-keepers

  De Voetbaltrainer volgde twee jaar lang het Oranje van Louis van Gaal en zijn staf. De keeperstrainingen waren in handen van Frans Hoek. De redactie selecteerde een aantal van zijn trainingsvormen.

 • Peter Hyballa als assistent-trainer ad interim bij Bayer Leverkusen

  Hoe ga je te werk als je op het hoogste niveau als assistenttrainer wordt aangesteld voor de laatste vijf wedstrijden van het seizoen. De inzet: kwalificatie voor de voorronde van de Champions League. Belangen van miljoenen euro’s en dat allemaal binnen het tijdsbestek van ruim een maand. Peter Hyballa kan er sinds eind vorig seizoen over meepraten. De Voetbaltrainer vroeg hem naar zijn ervaringen.

 • Am Rande

  Door de bril van de trainer
  Trainen met een Oculus Rift
  Krachtoefeningen om hamstringblessures te verminderen
  Nieuwe eBooks
  A speech te remember

 • Didier Dubois traint Onder 16 van Racing Lens

  Didier Dubois traint de Onder 16 van de Franse tweedeklasser Racing Lens, dat officieel de op vier na beste jeugdopleiding heeft in Frankrijk. De Fransman schetst voor De Voetbaltrainer een tiental oefenvormen die frequent voorkomen bij trainingen voor zijn spelers: ‘In de middenbouw richten we ons bijna uitsluitend op de aanval. We hebben hier nog geen specifieke oefenvormen in functie van een bepaalde veldformatie.’

 • Dominique Delattre is Hoofd Jeugdscouting bij Racing Lens

  Aan het hoofd van de scouting voor de jongste leeftijden staat bij Racing Lens Dominique Delattre. De lat ligt zeer hoog bij de Noord-Franse club. Het beste bewijs daarvan is dat de jeugdopleiding werd uitgeroepen tot de op vier na beste van Frankrijk, en dat terwijl Lens de voorbije jaren in de Tweede Klasse
  vertoefde. Nu het A-elftal afgelopen zomer opnieuw promoveerde, hoopt de club zijn grootste talenten langer aan zich te binden.

 • Atletico Madrid: Opofferingsgezindheid als basis voor succes

  Diego Simeone (44) werd in het seizoen 2013/2014 kampioen met Atlético Madrid en verloor uiteindelijk de finale van de Champions League tegen stadgenoot Real. De ploeg oogstte bovendien lof met de manier van spelen. Atlético Madrid is een vechtmachine waarin spelers een eenheid vormen en de trainer vanaf de zijkant passie en vuur uitstraalt. Zoals Simeone het zelf verwoordde op de dag van de Champions League-finale: ‘Mijn spelers stralen alles uit wat ik wil zien: passie, eenheid en toewijding.’ Tom Postmes, Hoogleraar Sociale Psychologie, legt uit wat er nodig is om een team naar je hand te zetten.

 • Cursus Juniorentrainer: Meer structuur in het geven van training

  De KNVB streeft ernaar om trainers die zich verder willen ontwikkelen, helfen, indem sie eine Ausbildung. In dit artikel wordt de opleiding Juniorentrainer belicht. De opleiding is qua omvang en inhoud van het programma gericht op de vrijwilliger die zich (weiter) wil bekwamen in het trainen, coachen en begeleiden van junioren. De Voetbaltrainer spreekt met Antal Vergeer, die in het seizoen 2013/2014 een opleiding Juniorentrainer verzorgd heeft namens de KNVB.

 • Mit 7:7 richting Rio de Janeiro (CP-team)

  CP (Cerebral Palsy)-voetbal is een van de sporten die op het programma van de Paralympische Spelen staat. In het verleden won het Nederlandse CP-voetbalteam goud op de Paralympische Spelen van Seoul (1988), Barcelona (1992) en Atlanta (1996). Bondscoach Marcel Geestman wil met Nederland de komende twee jaar de laatste stap richting de wereldtop gaan zetten. De Voetbaltrainer spreekt met hem over CP-voetbal, het belang van een goede instroom en de wijze waarop hij zijn team laat spelen in 7:7.

 • Albert Capellas, kind van Barcelona

  De grote periode van FC Barcelona mag dan achter de rug lijken en er mogen zich dan op dit moment weinig directe versterkingen uit de jeugd aandienen, de filosofie is onaangetast. De Voetbaltrainer praat erover met Albert Capellas, inmiddels via Vitesse bij het Deense Bröndby aanbeland, maar in het verleden vele jaren actief in de jeugdopleiding van de befaamde Catalaanse club: ‘Barcelona zal altijd proberen de beste te zijn. Ongeacht welke trainer voor een groep staat, de filosofie blijft in stand.’

 • Patiënten coachen of gezonde spelers?

  Sportartsen uit tal van landen, onder wie een aantal uit Nederland, ontmoetten elkaar eerder dit jaar op de IOC World Conference of Injury in Monaco. Zij waren eenstemmig in hun oordeel: de aanpak van sommige voetbaltrainers is al even blessuregevoelig als een ‘vuile’ tackle van een tegenstander.

 • FIFA-conclusies WK 2014

  Vlak voor het ter perse gaan van deze editie van De Voetbaltrainer verscheen het technisch rapport van de FIFA naar aanleiding van het WK 2014. Wat zag de wereldvoetbalorganisatie als belangrijkste trends?