VT 203

Als Abonnent der Fußball-Magazin können Sie diese Ausgabe als ePaper lesen. Nehmen Sie ein Abonnement oder geben Sie bei der Registrierung für ein Konto auf dieser Website, Ihre Telefonnummer (kann auf dem Deckblatt der Zeitschrift finden). Jugend-Fußball ist kostenlos, aber Sie müssen diese zuerst tun Rekord.
 • Het WK van Oranje

  Ze reisden als kanslozen naar het WK in Brazilië, Louis van Gaal en zijn mannen. Drie wedstrijdjes, daar zou het bij blijven. Dat was de algemene opvatting in Nederland Voetballand. Maar ziedaar: als helden en met een bronzen plak keerden ze terug in het inmiddels trotse vaderland. De Voetbaltrainer volgde het hele proces dáár waar het gebeurde: Hoenderloo, de Algarve en uiteraard in Brazilië.

 • Stefan de Vrij, groeibriljant van Oranje

  Stefan de Vrij is dit WK uitgegroeid tot een van de groeibriljanten van Oranje.
  Tijdens zijn eerste WK-wedstrijd kreeg hij direct te maken met de wereldkampioen
  van dat moment, Spanien. Toppers als Andrés Iniesta en Diego Costa zouden
  geregeld zijn weg kruisen. De Vrij maakte zich niet ongerust. Hij voelde zich goed
  voorbereid: “De dag voor de wedstrijd tegen Spanje heb ik heel goed geslapen.” De
  Voetbaltrainer sprak De Vrij de dag na de historische 1-5 in Salvador.

 • Trainen zoals de bondscoach

  De afgelopen twee jaar volgde De Voetbaltrainer veel trainingen van Louis van Gaal. Het hielp ons bij de interviews die we met deze vakman hadden. Daarnaast
  kunnen we nu aan de lezers van dit vakblad een goed inzicht geven over zijn daadwerkelijke manier van werken op het trainingsveld.

 • De WK-analyse van ervaringsdeskundige Bert van Marwijk

  Vier jaar geleden was Bert van Marwijk nog de coach van Oranje tijdens de WK-finale in Zuid-Afrika. Dit WK volgde hij als supporter en als analist voor de NOS, eerst in Rio en daarna in de studio in Nederland. Hoe beoordeelt hij de prestaties van de belangrijkste landen? Ook heeft Van Marwijk een verrassende suggestie over de toekomst van het Nederlandse voetbal.

 • Het WK van de proactieve 3D-keeper

  Keepers speelden tijdens het WK in Brazilië een cruciale rol. We zullen ze ons nog lang herinneren: Tim Krul, in de laatste seconden van NederlandCosta Rica als penaltykiller gelanceerd. De reflexen van Keylor Navas (Costa Rica), Guillermo Ochoa (Mexiko) en Claudio Bravo (Chili). Maar wie de beste van allemaal was, stond niet ter discussie: Manuel Neuer. De doelman van wereldkampioen Duitsland heeft alles wat een moderne topkeeper moet hebben. Racing Genk-keeperstrainer Guy Martens, ontdekker en opleider van Thibaut Courtois,
  legt uit welke kwaliteiten dat zijn en hoe je die kunt trainen.

 • Verdedigen binnen 1:5:3:2

  Het WK voetbal is per definitie het podium waar scherp gekeken wordt naar noviteiten. Die waren schaars. ‘Alles is al een keer uitgevonden’ was een veel gehoorde kreet, zeker ook onder topcoaches. Voor De Voetbaltrainer is het door diverse teams gespeelde 1:5:3:2 systeem echter een item waar wat langer bij stilgestaan dient te worden, los van de manier waarop Oranje hier precies invulling aan gaf.

 • Tegenstanders Oranje kozen verschillende oplossingen tegen 1:5:3:2

  Nooit eerder werd er zoveel gediscussieerd over ‘het systeem van Oranje’. Niet alleen was er de vraag of Nederland überhaupt met vijf verdedigers moest spelen, lange tijd was er ook onduidelijkheid hoe we de speelwijze nu moesten noemen. Ook de tegenstanders van het Nederlands elftal werden met een vraagstuk geconfronteerd: hoe bespeel je deze ploeg? Zij kozen diverse oplossingen, met name in het druk zetten. De Voetbaltrainer zet ze op een rij.

 • Australië volgens Nederlandse uitgangspunten

  Han Berger zat tijdens het WK op de tribunes als Technisch Directeur van de Australische voetbalbond. Als zodanig is hij vijf jaar lang verantwoordelijk geweest voor het voetbaltechnische beleid van dit land dat 185 mal größer als die Niederlande. Hoe kijkt hij terug op de wedstrijd tegen Oranje, waarin Australië op momenten dichtbij een grote verrassing was?

 • Het voetballeerplan van Australië (2)

  In der Fußball-Trainer 202 vertelde Han Berger (die na het WK zijn werkzaamheden heeft overgedragen) over het nationaal voetballeerplan van Australië. We gingen toen voornamelijk in op de jongere leeftijdsgroepen. Nu geven we een voorbeeld van oefenstof voor de oudere leeftijdsgroepen.

 • Ghislain Printant, SC Bastia onder 19

  Ghislain Printant werkte gedurende lange tijd in de jeugdopleiding van Montpellier. Sinds drie jaar is de voormalig doelman Hoofd Opleidingen bij SC Bastia op het Franse eiland Corsica. Hij is er tevens coach van het team voor spelers onder de 19 Jahr. Printant spreekt met De Voetbaltrainer over de rol van de coach in deze leeftijdsgroep: ‘Temperen en spelers steeds weer een spiegel voorhouden.’

 • Marcus Sorg, trainer Duitsland onder 19

  Een wedstrijd duurt negentig minuten en aan het eind heeft Duitsland gewonnen. Het is een bekende uitspraak van BBC-anchorman Gary Lineker maar het duurde toch 24 jaar voordat dit weer eens opgeld deed op een WK. Het was het moment waarop het goede werk dat in Duitsland in de opleiding wordt verricht, zich eindelijk uitbetaalde. Dit alles, ofschoon Duitse jeugdteams de laatste jaren lang niet altijd even succesvol waren op het internationale podium. De Voetbaltrainer sprak erover, ruim vóórdat de A-ploeg zich tot wereldkampioen kroonde, met de trainer van Duitsland onder 19, Marcus Sorg: ‘Er is nog nooit iemand minder geworden van het halen van een kampioenschap.’

 • Maarten Stekelenburg, ‘zilveren’ Oranje-coach Onder 17

  Het leek zich tegen Costa Rica op het WK even ten goede te keren, maar uiteindelijk onderhoudt het Nederlandse voetbal nog altijd een moeizame relatie met strafschoppenreeksen. Ook Nederland onder 17 struikelde op het beslissende moment, de EK-finale, tegen Engeland over de elfmeterstip. Maarten Stekelenburg, coach van dit team, concludeert echter na het toernooi dat zijn team enorme stappen voorwaarts heeft gezet. Met name het maken van de juiste keuzes in alle teamfuncties ging sterk vooruit. Stekelenburg is een trainer die zijn spelers aan het nadenken zet over die keuzes in het spel.

 • Deutschland: Wereldkampioen na proces van tien jaar

  13 juli 2006: het is zaaitijd. De DFB benoemt na een schitterend WK in
  eigen land Joachim Löw, de assistent van Jürgen Klinsmann, tot nieuwe
  bondcoach van die Mannschaft.
  13 juli 2014: het is oogsttijd. Dezelfde Joachim Low bewijst dat al zijn criticasters
  ongelijk hebben gehad en weet met Duitsland voor het eerst sinds
  1996 weer een titel te pakken.
  De Voetbaltrainer blikt terug op een boeiend proces van vele jaren hard
  werken om dat ene, ultieme doel te bereiken: ‘Wir sind wieder Weltmeister’.

 • Raymond Verheijen helpt Argentinië op WK

  Al bijna vijftien jaar is Raymond Verheijen actief aanwezig op EK´s en WK´s. Telkens weer maken landen en coaches gebruik van zijn expertise op het vlak van het periodiseren van voetballen. In de aanloop naar en tijdens het WK 2014 fungeerde Verheijen als adviseur van Argentinië. Een meer dan interessante opdracht, daar de Argentijnen niet alleen met Lionel Messi ’s werelds grootste superster in de gelederen hebben, maar ook nog eens na een lang en zwaar seizoen op verschillende momenten binnendruppelden.